Polyester en sportkleding

Polyester en sportkleding
29 november 2023
Polyester en sportkleding

Je ziet dat sportkleding vaak is gemaakt van polyester. Er staat vaak bij dat het ademend is, kreukvrij, kleurvast, vormvast, slijtvast, licht, en makkelijk schoon te krijgen. Dat klinkt allemaal goed als het gaat om sportkleding. Die was je waarschijnlijk vaker en je hebt het er warmer in. dus het is fijn als het licht is en ademt. Maar wat is het eigenlijk? Waar wordt het van gemaakt? Ik heb het uitgezocht.

Polyester, of PES zoals het vaak in kleding staat, is wereldwijd de meest gebruikte stof voor kleding. Deze synthetische stof is licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend.

Hoe wordt het gemaakt,  vroeg ik me af. Blijkbaar wordt polyester gemaakt van aardolie en aardgas. Er worden chemische stoffen toegevoegd onder hoge hitte zodat er een stroperig goedje ontstaat. Dat stroperige goedje gaat vervolgens door een soort zeef, waardoor er lange draden ontstaan, die vervolgens weer worden geknipt tot kleine vezeltjes.

In het kader van duurzaamheid klinkt dat chemische niet erg milieuvriendelijk. Dit hoeft echter niet zo te zijn. De synthetische vezels zijn dan wel niet biologisch afbreekbaar, ze zijn zeker wel recyclebaar en gaan veel langer mee dan natuurlijke stoffen. Je hoeft dus minder te maken en kan de oude weer hergebruiken. Als je het zo bekijkt is de stof duurzaam.

Polyester wordt veel gebruikt in kleding, voeringen, regenjassen, maar ook gordijnen, rugzakken en tenten. Het is een hele goede katoen imitatie, glad polyester satijn of fleece. Dat maakt dat polyester een erg veelzijdige stof is. Je kunt het voor veel producten gebruiken, waaronder sportkleding.

Het klinkt alsof er alleen maar positieve voordelen aan polyester zit, echter is het best brandgevoelig. Niet in de buurt van een kaars of haardvuurtje gaan staan dus!

Related posts
To Top