Alles over yoga en yogakleding

Alles over yoga en yogakleding
18 maart 2024
Alles over yoga en yogakleding

Een sport die de laatste jaren een enorme opmars heeft gemaakt is Yoga. Deze ontspannende sport gaat over het rekken van spieren, balansoefeningen en ontspanning. Klinkt easy peasy zou je zeggen. Niks is minder waar. Het vergt veel van je eigen spierkracht en concentratie.

Wanneer je elke dag yoga beoefent is dat goed voor lichaam en geest. Het zorgt er namelijk voor dat je ademhaling daalt, wat goed is tegen bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Het hoeven geen lange yoga sessies te zijn, een ochtendsessie en een avondsessie van een kwartiertje is al genoeg.

Yoga

Yoga betekent niets meer dan verbinden in het sanskriet. Het verbinden van lichaam en geest is waar het om draait. En is ontstaan in India met de bijbehorende filosofie en spiritualiteit.

Balans

Yoga bestaat uit verschillende oefeningen waarmee je je balans oefent. Dit vergt focus en een constante ademhaling. De combinatie ademhaling en focus zorgt ervoor dat je hersenen zo druk bezig zijn met je ademhaling en je focus dat je nergens anders meer aan denkt. Wat goed is voor het ontspannen van je lichaam en vooral de geest.

Rekken

Naast de balans oefeningen bestaat yoga uit het oprekken van de spieren. Hier lig,sta of zit je een aantal tellen in dezelfde positie waarin je een constante ademhaling hebt. Hierdoor worden je spieren op een fijne manier opgerekt. Dat oprekken is goed voor de souplesse van je lichaam en zorgt ervoor dat de afvalstoffen die zich bevinden in je lichaam worden afgevoerd.

Kracht

Ook kracht train je met yoga. Zo til je je lijf continu op in bepaalde oefeningen. Zeker omdat je langere tijd in een bepaalde positie staat, maar ook omdat je de oefeningen meerdere malen herhaalt. De oefeningen dienen zo uitgevoerd te worden dat je geen overbelasting voelt. Het mag geen pijn doen.

Ontspanning

Een yogales is vaak opgebouwd zodat je na de tijd een lekker fris, opgeruimd en ontspannend gevoel hebt. Bij sommige yogalessen lassen ze een meditatief moment in. Hierbij ga je lekker liggen en laat je je meeslepen door de stem van de yogadocent.

Kleding

Om optimaal te kunnen genieten van je yogales, is het belangrijk om geschikte kleding te dragen. Kleding die comfortabel zit, je bewegingsvrijheid geeft en vocht afvoert, zodat je je volledig kunt focussen op de oefeningen.

Waar let je op bij het kiezen van yogakleding?

  • Materiaal: Kies voor natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe of merinowol. Deze materialen zijn zacht, ademend en vocht afvoerend.
  • Pasvorm: De kleding moet goed aansluiten, zonder te knellen of te schuiven. Yogabroeken met een hoge tailleband bieden extra ondersteuning.
  • Stretch: Yogakleding moet rekbaar zijn, zodat je je vrij kunt bewegen in alle poses.
  • Naadloze kleding: Vermijd kleding met naden die kunnen irriteren tijdens het bewegen.
  • Functie: Bepaal wat je belangrijk vindt in yogakleding. Wil je kleding die vocht afvoert, warmte vasthoudt of extra ondersteuning biedt?

Tips:

  • Draag lagen, zodat je je kunt aanpassen aan de temperatuur van de ruimte.
  • Kies voor een bh met goede ondersteuning, vooral tijdens dynamische yogavormen.
  • Draag sokken voor extra grip op de mat.
  • Doe sieraden af, die kunnen tijdens yoga in de weg zitten of zelfs blessures veroorzaken.
  • Yogakleding voor iedereen:

 

Er is yogakleding voor alle maten, vormen en lichamen. Kies kleding waar je je comfortabel in voelt en die je zelfverzekerd laat bewegen. Bekijk bijvoorbeeld onze basics, dameskleding of world collectie.

Yoga is erg goed om naast je andere sporten te doen, maar ook zeker goed voor mensen die lastig kunnen ontspannen. 

 

Related posts
To Top